İş-Aile Çatışmasının İşgören Performansı Üzerine Etkisi: Kamu ve Özel Sektör Çalışanları Üzerine Bir Çalışma

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

F. Feyza İnce

Özet

Sürekli gelişen ve değişen dünyamızda insanların sosyal, kültürel, toplumsal yapıları da değişime uğramaktadır. Meydana gelen değişimlerin etkisiyle bireylerin iş ve aile yaşamları ile çalışma koşulları da değişmekte ve etkilenmektedir. Çalışan bireylerin işgören performansı, bireysel başarının olduğu kadar, örgütsel başarının da önemli bir göstergesidir. Değişen ve zorlaşan koşullar, işgörenlerin işleri ile aile yaşamları arasında çatışmaya neden olabilmektedir. Bu çatışma işgörenlerin performanslarını da doğrudan etkilemektedir. Bu çalışmada, iş-aile çatışmasının işgören performansı üzerindeki etkileri çeşitli değişkenler itibariyle araştırılmıştır.
Araştırma Ankara’da kamu kurum ve özel sektörde çalışan işgörenler arasından örneklem seçilerek uygulanmıştır. Seçilen örnekleme konuyla ilgili sorular içeren anket uygulanmıştır. Araştırma sonucunda, işgörenlerin iş-aile çatışma düzeylerinin işgören performansını negatif ve anlamlı olarak etkilediği belirlenmiştir. Araştırmada işgörenlerin çalıştığı kurumun özel ya da kamu olmasının iş-aile çatışması ve işgören performansı üzerinde belirgin bir farklılaşmaya neden olduğu ve özel kurumlardaki etki düzeyinin kamu kurumlarına göre daha fazla gerçekleştiği görülmüştür. Yapılan analizler sonucunda iş-aile çatışması ve işgören performansı düzeylerinin araştırmanın uygulandığı alanda cinsiyet, yaş aralığı, medeni durum ve yöneticilik görevi açısından ise farklılaşmadığı izlenmektedir.

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Nasıl Atıf Yapılır
İnce, F. F. (2021). İş-Aile Çatışmasının İşgören Performansı Üzerine Etkisi: Kamu ve Özel Sektör Çalışanları Üzerine Bir Çalışma. Sosyal, Beşeri Ve İdari Bilimler Dergisi, 1(1), 21–36. Geliş tarihi gönderen https://sobibder.org/index.php/sobibder/article/view/5
Bölüm
Makaleler